Ogrody zoologiczne przez wielu są postrzegane jako współczesna atrakcja turystyczna. To dość mylny pogląd. Popularne ZOO ma długą historię, a w swych dziejach pełniło wiele różnych funkcji. Służyło nie tylko rozrywce, ale również edukacji.
Co warto wiedzieć o ogrodach zoologicznych? Dlaczego powstają takie miejsca?
Jak już wspomniano na wstępie, ogrody zoologiczne nie są wymysłem współczesnego człowieka. Ogrody takie znane były już 4 tysiące lat temu, a zakładano je m. in. w Chinach oraz w Egipcie. Takie zwierzyńce miały przede wszystkim zapewniać rozrywkę władcom i pokazywać ich potęgę i bogactwo. Zwierzęta gościły na książęcych dworach jako swoista ozdoba również w okresie średniowiecza i w późniejszych epokach. Były to jednak prywatne kolekcje zwierząt, zakładane jako kaprys bogatego pana.
Początek prawdziwych ogrodów zoologicznych, zbliżonych do tych, które możemy współcześnie podziwiać, przypada na początek XVIII stulecia. Pierwsze ZOO powstało w 1726 roku w Paryżu. Tam właśnie po raz pierwszy zaczęto gromadzić dzikie zwierzęta nie tylko dla rozrywki, ale również w celach edukacyjnych. Popularność paryskiego ogrodu zoologicznego sprawiła, że wkrótce podobne instytucje zaczęły powstawać w innych krajach. Dziś na całym świecie istnieje ponad 2 tysiące ogrodów zoologicznych.
Odgrywają one obecnie bardzo ważną rolę. Przede wszystkim pozwalają na ochronę ginących już w naturze gatunków zwierząt, popularyzują również wiedzę na ich temat.
Co warto wiedzieć o ogrodach zoologicznych?
Szybki awans
Myśląc o karierze w swojej pracy nie możemy zapominać o umiejętnościach które musimy posiadać aby awansować. Niezbędne są do tego odpowiednie kompetencje, wiedza, doświadczenie, umiejętność zarządzania ludźmi i znajomość języków obcych. W zależności od firmy w jakiej pracujemy musimy znać język angielski, niemiecki, francuski czy jeszcze inny. Czasami wymaganych jest kilka języków.Mimo że nie zawsze z nich korzystamy, zdarzają się sytuację kiedy ich znajomość okazuje się niezbędna. W szczególności kiedy mamy do czynienia z wizytacją właścicieli firmy lub gdy musimy od czasu do czasu jeździć na szkolenia zagraniczne. Na co dzień język angielski może być przydatny do robienia zamówień lub śledzenia zagranicznych stron internetowych. Każda nasza umiejętność, czy to będzie znajomość angielski, czy zdolności techniczne przyczyniają się do odniesionego przez nas sukcesu. Im więcej potrafimy tym lepiej dla nas. Jesteśmy bardziej uniwersalni i możemy robić kilkanaście rzeczy. Znając podstawy wielu rzeczy potrafimy nimi operować a to znacznie przybliża nas do wymarzonego awansu.
Konserwowanie żywności
Ludności na całym świecie nieustannie przybywa, a to zaczyna powodować problemy żywnościowe. Po prostu zaczyna nie starczać żywności naturalnej i to doprowadziło do powstania nowej gałęzi przemysłu, czyli chemii gospodarczej. Niezależnie od tego jaka jest kuchnia w danym kraju to zawsze będą tam potrzebne składniki, które występują np. Tylko w jednym rejonie świata i to dość rzadko. Pojawia się także problem psucia się żywności. Jedzenie produkowane na jednej półkuli często transportowane jest nawet na koniec drugiej półkuli ziemi. Transport trochę trwa i dlatego człowiek nauczył się konserwować żywność. Do zdecydowanie najstarszych sposobów konserwowania żywności należą metody oparte na stosowaniu substancji osmoaktywnych. Najczęściej wykorzystuje się procesy wywołane dodawaniem cukru oraz soli kuchennej. Wiadomo jednak, że sól dzięki niższej masie cząsteczkowej i zdolności dysocjacji może lepiej hamować rozwój drobnoustrojów niż cukier. Najbardziej typowymi produktami, które są dziś konserwowane poprzez sól są śledzie oraz warzywa. W innych przypadkach najczęściej stosuje się sposoby bardziej sztuczne, które niestety mogą wpływać na smaki tych rzeczy.
Warto żyć w zgodzie z wątrobą
Każdy organ w ciele człowieka jest ważny, gdyż spełnia określoną funkcję. Jednak niektóre z nich są ważniejsze od innych, gdyż spełniają priorytetową rolę w organizmie człowieka. Do organów takich należy między innymi serce, mózg, trzustka, płuca, krwiobieg, nerki, jak i wątroba.
Wątroba jest wielofunkcyjnym organem. Gruczołem obecnym w ciele człowieka i nie tylko człowieka. Mieści się pod przeponą głównie po prawej stronie ciała i pokryta jest łukiem żebrowym. Jest częścią układu pokarmowego, o masie od 1300 – 1700 u dorosłego człowieka. Nie licząc wagi przepływającej krwi.
Wątroba pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji:
– wytwarza i wydziela żółć
– syntetyzuje czynniki krzepnięcia krwi
– produkuje i magazynuje niektóre białka osocza
– wytwarza i magazynuje enzymy
– syntetyzuje cholesterol i trójglicerydy
– przekształca węglowodany w glukozę i buforuje poziom glukozy we krwi
– rozkłada zużyte erytrocyty
– magazynuje witaminy, żelazo
– filtruje krew
– neutralizuje toksyny
– sprzęga metabolity wielu substancji chemicznych
– ogrzewa krew
– magazynuje substancje, które może organizm ponownie wykorzystać
– pełni rolę krwiotwórczą u płodu
Ze względu na jej funkcję: metaboliczną, detoksykacyjną, filtracyjną i magazynującą należy nieustannie o nią dbać. Bo choć wątroba posiada niezwykłe właściwości regeneracyjne, to zaniedbana potrafi bardzo dokuczyć i niszczy inne organy w człowieku.
Sposób na angielski
Wielu z nas zadaje sobie pytanie odnośnie tego, w jaki sposób szybko, ale oczywiście skutecznie uczyć się języka angielskiego. Co krok spotykamy oferty gwarantujące nam np. naukę 400 słówek w przeciągu dwóch dni czy angielski w miesiąc. Niemniej jednak osoby czy firmy prezentujące takie oferty wprowadzają potencjalnych klientów w błąd lub też same nie mają żadnego pojęcia o nauce języka. Nie da się ukryć, nie ma jednej cudownej metody, dzięki której nauka angielskiego była by ekspresowa i dawała 100% gwarancję sukcesu. Niemniej jednak dzięki motywacji, wytrwałości i uporowi można posiąść tę wiedzę. Jednakże nauka angielskiego wymaga od uczącego się wiele konsekwencji a przede wszystkim systematyczność w pobieraniu wiedzy. Takie elementy samozaparcia pozwalają na osiągniecie sukcesu. Należy się jednak liczyć z tym, że osiągniecie sukcesu w tej dziedzinie, podobnie jak w każdej innej okupione jest żmudną pracą i co dotyczy nauki języków obcych – konsekwencją. Nauka angielskiego wymaga od uczącego się podejmowania określonych czynności.
Sztuka korzystania z przepisów kulinarnych
Podstawą kulinarnego sukcesu każdej osoby, która lubi się bawić w gotowanie, jest zdobycie oraz właściwe zastosowanie ciekawego przepisu, który przeniesiony wprost z kart kucharskich poradników lub stron czasopism z kuchennymi poradami do domowej kuchni urozmaici codzienne posiłki i zachwyci rodzinę. Szukając takich kulinarnych inspiracji warto dokładnie przewertować nie tylko najnowsze książki kucharskie wprost z księgarni, ale sięgnąć do starych poradników, których używały już nasze mamy i babcie. Być może niektóre strony będą wskazywały na szczególnie częste używanie. Tym warto przyjrzeć się dokładniej, gdyż jeśli jakaś potrawa cieszyła się kiedyś takim wzięciem, to i dziś może trafić w gust jedzących. Kulinaria to przecież nie tylko nowatorskie eksperymenty, ale również korzystanie z bogatej tradycji, którą zawsze można nieco zmodyfikować do własnych upodobań. Sztuka stosowania przepisów kulinarnych to także przeglądanie gazet z przepisami i zaglądanie w kuchni przez ramię gotującej mamy.
Bardzo smaczne danie z papryką, cukinią, cebulą i pieczarkami
Spożywając warzywa można czuć się sytym, lekkim i pełnym energii. Można jeść bardzo smacznie, zdrowo i prosto. Z użyciem warzyw i przypraw można przyrządzić bardzo smaczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wysmakowane podniebienie. Na przykład papryka jest bardzo zdrowym warzywem, gdyż posiada wiele cennych właściwości: przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nastrój, a nawet odmładza. Istnieje wiele jej gatunków. Najczęściej stosujemy paprykę posiadającą czerwony, żółty, lub zielony kolor. Każdy jej kolor dostarcza innego smaku i poziomu ostrości. Warto spożywać wszystkie jej rodzaje, gdyż papryka posiada właściwości antyrakowe. A także jest naturalnym antydepresantem. Poza tym posiada wiele witamin i związków mineralnych, które odżywiają nasz organizm.
Stosując w kuchni kilka warzyw można stworzyć wspaniałe danie. Podstawę jego stanowią takie warzywa, jak papryka, pieczarki, cebula, cukinia, ale mogą być też i inne warzywa. Wszystko według własnego uznania. Tworząc to pyszne danie wystarczy tylko wszystko pokroić, polać olejem z oliwek, dodać przyprawy według własnego gustu i wstawić na 2 – 3 godziny do lodówki. Następnie dusić około pół godziny na wolnym ogniu z odrobiną dolanej wody, która i tak wyparuje.
W ten sposób powstanie bardzo smaczne danie zawierające małą ilość oleju z oliwek i warzywa. Można je podawać samodzielnie, jak i na przykład z ryżem, makaronem, kurczakiem, rybą.
Samodzielna nauka
W dzisiejszych czasach znajomość języków obcych jest już niemal obowiązkiem. Dlatego tak bardzo popularna stała się nauka angielskiego na własną rękę. Takie działania podejmują zwłaszcza osoby, które w szkole nie miały przyjemności jeszcze uczyć się tego języka, natomiast na rynku pracy jest on im potrzeby. Można uczyć się z pomocą indywidualnych nauczycieli, szkół językowych czy kursów. Jednak kiedy nie ma możliwości czy funduszy, można się też uczyć samodzielnie. Wystarczą do tego podręczniki, słowniki, płyty i samozaparcie oraz dobra organizacja. By samodzielna nauka angielskiego była efektywna należy wyznaczyć sobie cel, do którego będziemy dążyć. Najlepiej wyznaczyć cele krótkoterminowe, jak i długoterminowe. Kolejnym krokiem będzie wybranie pory odpowiedniej do uczenia się. W przypadkach niektórych osób będzie to ranek, czasem jednak korzystniej jest uczyć się wieczorem i w nocy. Konieczna jest samodyscyplina i wewnętrzna kontrola. Tylko to pozwoli uczyć się efektywnie i robić postępy w dziedzinie, jaką jest nauka angielskiego.
Eksperymentowanie w kuchni
Zazwyczaj wszyscy przygotowujący posiłki starają się o to, by danie wyglądało estetycznie i apetycznie. Wystarczy pomysłowość i chęć. Nie zawsze musi to być długotrwały wysiłek i godziny spędzone w kuchni, gdyż tu liczy się głównie fantazja. Na przykład kawałek cytryny do ozdoby, który może posłużyć do skropienia sałatki. Lub zielony liść salaty, na którym spocznie porcja ryżu, lub łyżka ziemniaków. Aranżacja ze świeżych ziół także pięknie ozdobi talerz. Doda mu nie tylko wytworności, ale także wprawi w miły nastrój i uspokoi, gdyż kolor zielony tak działa. Do tego kilka plasterków pomidora, lub czerwonej i żółtej papryki, by ożywić całość i przełamać zielony kolor.
Kolory na talerzu poprawiają nastrój i wzbudzają apetyt, a przy tym pieszczą zmysły, gdyż całość wygląda malowniczo i estetycznie. I na dodatek sprawia wrażenie wytworności. Gdy dojdzie jeszcze gustowna serwetka i świeży kwiat w wazonie, to przeżycie zmysłowe gwarantowane. Jak i pusty talerz na koniec konsumpcji.
Wszystkie działania w kuchni wymagają więcej czasu i staranności, niż odgrzanie gotowego dania w mikrofalówce. I nawet, gdy trudno o wolny czas na co dzień, by tak dopieścić posiłek, to przynajmniej niech go tak dopieszczonego nie zabraknie w dni świąteczne. Jak również w inne dni wygospodarowane dla dobra wspólnego.
Złota zasada brzmi:
przygotowując dania nie musimy kierować się utartym szlakiem kulinarnym, czy książkami kucharskimi, lecz własną wyobraźnią. Kierować się własnym natchnieniem i przede wszystkim nie bać się eksperymentować w kuchni.
Domowe przetwory
Domowe przetwory to wspaniałe produkty przygotowywane własnoręcznie, które zyskują aprobatę chyba wszystkich smakoszy na świecie. Któż z nas nie lubi domowej roboty konfitur, robionych przez nasze mamy i babcie? Domowe przetwory to także marmolady, soki, kompoty, powidła, czy dżemy. Do domowych zapraw zaliczają się także ogórki kiszone, kapusta, którą kisimy i grzybki marynowane. Oczywiście wszystko to wymaga odpowiedniej oprawy, solankowej, octowej lub innej. Najbardziej doceniane pod względem smaku są oczywiście przetwory owocowe. Bardzo lubiane są powidła, dżemy i marmolady. Konfitury wspaniale smakują na bagietkach, rogalikach, ale także w herbacie, ma w ten sposób swoje zdrowotne właściwości. Soki z czarnej porzeczki, dodawane do herbat nadają się wspaniale jako środek przeciw grypie i przeziębieniom. Podobne działanie wykazują soki z malin i aronii. Jak wiemy ogórki kiszone jako domowe zaprawy stanowią doskonałą porcję witaminy C, nadają się na zupy lub przystawki do obiadów. Sok z ogórków doskonale gasi pragnienie i łagodzi objawy kaca.