Spożywając warzywa można czuć się sytym, lekkim i pełnym energii. Można jeść bardzo smacznie, zdrowo i prosto. Z użyciem warzyw i przypraw można przyrządzić bardzo smaczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wysmakowane podniebienie. Na przykład papryka jest bardzo zdrowym warzywem, gdyż posiada wiele cennych właściwości: przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nastrój, a nawet odmładza. Istnieje wiele jej gatunków. Najczęściej stosujemy paprykę posiadającą czerwony, żółty, lub zielony kolor. Każdy jej kolor dostarcza innego smaku i poziomu ostrości. Warto spożywać wszystkie jej rodzaje, gdyż papryka posiada właściwości antyrakowe. A także jest naturalnym antydepresantem. Poza tym posiada wiele witamin i związków mineralnych, które odżywiają nasz organizm.
Stosując w kuchni kilka warzyw można stworzyć wspaniałe danie. Podstawę jego stanowią takie warzywa, jak papryka, pieczarki, cebula, cukinia, ale mogą być też i inne warzywa. Wszystko według własnego uznania. Tworząc to pyszne danie wystarczy tylko wszystko pokroić, polać olejem z oliwek, dodać przyprawy według własnego gustu i wstawić na 2 – 3 godziny do lodówki. Następnie dusić około pół godziny na wolnym ogniu z odrobiną dolanej wody, która i tak wyparuje.
W ten sposób powstanie bardzo smaczne danie zawierające małą ilość oleju z oliwek i warzywa. Można je podawać samodzielnie, jak i na przykład z ryżem, makaronem, kurczakiem, rybą.