Dzisiaj zastanowimy się nad takim problemem – czy lepsza jest kawa sypana, a może rozpuszczalna? Nie jest to tak błahy problem, jak się wam może wydawać. W końcu każdy z nas rozpoczyna dzień od kubka gorącej kawy.Najpierw powinno się ustalić, co oznacza słowo „dobra” kawa. Dla jednej osoby będzie to szybkość przygotowania trunku. Dla innej osoby będzie to smak i zapach, dla jeszcze innej będzie ważny sposób przyrządzenia i podania. Można też rozstrzygać aspekty zdrowotne. Nie ulega wątpliwości, że kawa mielona, sypana jest bardziej naturalna. Tam mamy rozkruszone i zmielone ziarna prawdziwej kawy. Co innego możemy powiedzieć o granulacie. To bardzo sztuczny materiał, który z prawdziwą kawą ma bardzo mało wspólnego. Większość osób potwierdza, że najszybsza w przygotowaniu jest kawa rozpuszczalna. Zalewa się ją wrzątkiem, dodaje mleko i gotowe. Prawdziwe ziarna kawy parzą się dłużej. Najlepiej jest jednak wykorzystać do tego celu ekspres do kawy. On sprawia, że z ziaren wydobywany jest prawdziwy jej smak i aromat. Taka kawa smakuje wszystkim najlepiej.