Domowe przetwory to wspaniałe produkty przygotowywane własnoręcznie, które zyskują aprobatę chyba wszystkich smakoszy na świecie. Któż z nas nie lubi domowej roboty konfitur, robionych przez nasze mamy i babcie? Domowe przetwory to także marmolady, soki, kompoty, powidła, czy dżemy. Do domowych zapraw zaliczają się także ogórki kiszone, kapusta, którą kisimy i grzybki marynowane. Oczywiście wszystko to wymaga odpowiedniej oprawy, solankowej, octowej lub innej. Najbardziej doceniane pod względem smaku są oczywiście przetwory owocowe. Bardzo lubiane są powidła, dżemy i marmolady. Konfitury wspaniale smakują na bagietkach, rogalikach, ale także w herbacie, ma w ten sposób swoje zdrowotne właściwości. Soki z czarnej porzeczki, dodawane do herbat nadają się wspaniale jako środek przeciw grypie i przeziębieniom. Podobne działanie wykazują soki z malin i aronii. Jak wiemy ogórki kiszone jako domowe zaprawy stanowią doskonałą porcję witaminy C, nadają się na zupy lub przystawki do obiadów. Sok z ogórków doskonale gasi pragnienie i łagodzi objawy kaca.