Gołąbki to stary przepis na pyszny obiad. Zawsze był stosowany w polskiej kuchni. Gołąbki przygotowujemy z kapusty, mięsa mielonego i ryżu. Kapustę możemy wybrać białą bądź pekińską, jak kto woli. Ryż oczywiście musimy uprzednio ugotować, zmieszać z mięsem, owinąć w kapustę wcześniej ugotowaną i najlepiej najpierw podsmażyć na patelni, a potem zalać bulionem i w nim gotować. Oczywiście potem wyrabia się sos pomidorowy, dodając do tego bulionu przecier pomidorowy, który trzeba odpowiednio zagęścić. Gołąbki to wspaniały obiad, na co dzień, można go przygotować zawczasu i na przykład zawekować. W słoiczkach o wiele lepiej smakują gołąbki własnoręcznie robione niż kupne. Gołąbki można trochę ulepszyć np. dodając posiekane ząbki czosnku do farszu, lub zrobić nowy rodzaj gołąbków bez kapusty. Można także zrobić gołąbki bez sosu pomidorowego. Jeść je można z chlebem, ziemniakami czy innymi przekąskami. Bardzo dobrze smakują na ciepło, ale można je jeść także na zimno- takie danie jest lubiane przez większość domowników.