Gorczyca to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych. Obecnie jest ona uprawiana na całym świecie, jednak rodzimy obszar występowania tej rośliny stanowi Europa Południowa, Afryka Północna, Azja Zachodnia i Pakistan. Występuje ona również w Polsce, gdzie się zadomowiła. W dzisiejszych czasach znamy bardzo wiele zastosowań gorczycy, trzeba jednak pamiętać, że tak naprawdę jest to roślina trująca. Gorczyca biała znajduje szerokie zastosowanie w medycynie i ziołolecznictwie. Jej ziarna zawierają bowiem wiele korzystnie działających składników, na przykład olejki eteryczne. Gorczyca ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, korzystnie wpływa na trawienie. Bardzo często ziarna gorczycy białej stosuje się również w kulinariach. Stanowi ona podstawowy składnik do produkcji uwielbianej przez wielu musztardy, w skład której wchodzi jeszcze estragon, kolendra i pieprz. Gorczyca biała jest również używana do wyrobu pieprzu ziołowego, czyli mieszanki ziół o ostrym smaku i aromacie.