Gotowanie naparze jest bardzo dobre jeśli przyrządzamy obiady dla niemowlaków i dzieci. Aby dania były smaczne oczywiście musimy je odpowiednio przyrządzić. Na parze można przyrządzić większość potraw takich jak drób, kasze, ryz i ryby. Gotowanie na parze jest najzdrowsza metodą przygotowania potraw. Żywność nie jest rzucana na wodę i dzięki temu nie s wypłukiwane składniki odżywcze. Oczywiście przyprawy przygotowane w ten sposób maja o wiele lepszy smak. Aby danie doprawić wtedy należy użyć ziół i łagodnych przypraw. Pokarmy w ten sposób gotowane nie tracą koloru ale także są zdrowsze. Ryby i mięsa ugotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od tych pieczonych. Warzywa ugotowane na parze są jędrne i maja wyrazisty kolor. Natomiast produkty, które chcemy parować na parze nie wymagają dużego przygotowania. Jeśli gotujemy na parze produkty nie mogą stykać się z wodą. Nie należy układać wszystkiego na raz, gdy czas gotowania zależy od danego produktu. Naczynie musi być szczelnie zakryte.