Hipoglikemia to stan obniżenia poziomu cukru do wartości 70 mg/dl. Stan ten może się pojawić u osób chorujących na cukrzycę i może być niebezpieczny dla życia. Hipoglikemia może występować nie tylko u osób z cukrzycą typu I i II, ale też u kobiet z cukrzycą ciążową, oraz problemami z trzustką.
Hipoglikemia – jakie są objawy zbyt niskiego poziomu cukru?
Objawy niedocukrzenia mogą pojawić się nagle, ale mogą również występować stopniowo. Bywa, że mogą pozostać niezauważone przez długi czas, zwłaszcza u osób z cukrzycą typu I. Jest to szczególnie niebezpieczne, ponieważ chory przez dłuższy czas nie odczuwa żadnych oznak obniżonego poziomu cukru, a co za tym idzie, nie może im przeciwdziałać.
Pierwszym objawem hipoglikemii jest zazwyczaj skóra zlana zimnym potem, a także bardzo silny głód. W ten sposób organizm alarmuje, że dzieje się coś niedobrego i próbuje zmusić chorego do dostarczenia odrobiny cukru. Jeśli jednak cukier nie zostanie dostarczony może dojść do znacznego osłabienia organizmu i kołatania serca, a także drżenia ciała, głównie rąk. Częstym objawem są zaburzenia widzenia. Bywa, że chory z niedocukrzeniem, widzi podwójnie. Jest to bardzo niepokojący objaw, który nie powinien być lekceważony. Kolejnym objawem może być niepokój i lęk, a także nudności, bóle brzucha, czy wymioty. Następnie mogą pojawić się silne bóle głowy, a także senność, splątanie myśli, niemożność zebrania myśli, trudności w mówieniu, problemy z koordynacją ruchową, chwilowa utrata pamięci. W jednym z ostatnich etapów hipoglikemii mogą być nietypowe dla chorego zachowania. Wszystkie te objawy mogą prowadzić w końcowym etapie do śpiączki chorego. Przyczyną hipoglikemii często jest głodzenie się, niewystarczające odżywianie a także przedawkowanie insuliny, spożywanie alkoholu i nadmierny wysiłek fizyczny.
Hipoglikemia jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia i życia cukrzyka, należy za wszelką cenę eliminować czynniki sprzyjające występowaniu tego stanu, poprzez prowadzenie regularnego trybu życia, unikanie większych wysiłków a także niespożywanie alkoholu.