Zdrowe odżywianie jest ważnym tematem i każdy, kto chce długo cieszyć się dobrym zdrowiem, powinien zapoznać się z jego podstawowymi zasadami. Przede wszystkim należy jednak dostosować je do potrzeb własnego organizmu i jeśli już cierpimy na jakieś choroby przewlekłe, również wziąć to pod uwagę podczas planowania jadłospisu.
Przeczytaj też: https://zaciszerozmaitosci.pl/podstawy-zdrowego-odzywiania/
Odżywiaj się regularnie i zrezygnuj z przetworzonych produktów
Zdaniem dietetyków regularność w odżywianiu to podstawa sprawnego funkcjonowania naszego układu pokarmowego oraz całego organizmu. Trzy posiłki główne dziennie – śniadanie, obiad, kolacja plus dwa uzupełniające między nimi powinny być stałymi elementami w naszym jadłospisie. Taki sposób odżywiania wzmacnia naszą koncentrację, poprawia samopoczucie, podnosi wydajność oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Drugą ważną zasadą jest rezygnacja z produktów przetworzonych na rzecz świeżych. Podstawowymi składnikami na naszych talerzach powinny więc być owoce i warzywa, a zniknąć z nich muszą fast foody, dania instant oraz produkty, których lista składników jest niepokojąco długa.
Natomiast w warzywach znajdziemy to, co jest dla naszych organizmów najważniejsze: witaminy, minerały, błonnik. Możemy je spożywać w każdej formie: surowe, pieczone, gotowane na parze czy w wodzie. Owoce z kolei są równie bogate w witaminy, ale również zawierają cukry proste, warto więc spożywać ich maksymalnie 300 g dziennie.
Wyeliminuj cukry proste, wzbogać dietę o dobre tłuszcze
Za przybieranie na wadze w naszej diecie odpowiedzialne są węglowodany. Jeśli nie prowadzimy aktywnego trybu życia, powinniśmy ograniczyć więc ich spożywanie. Warto wówczas zastąpić je tłuszczami, z których również uzyskamy odpowiednią ilość energii. Ważne jednak, aby były to tak zwane dobre tłuszcze. Te z grupy Omega 3 czy Omega 6 będą wówczas najlepsze.
Jeśli natomiast prowadzimy aktywny tryb życia, zamiast rezygnować z węglowodanów, warto szukać tych, które są złożone. Takie węglowodany znajdziemy w chlebie pełnoziarnistym razowym, w razowej mące, kaszach, amarantusie.
Sam cukier w każdej postaci, zarówno cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego, syropu z agawy czy cukru trzcinowego również powinien zupełnie zniknąć z naszej diety. Badania naukowe mówią dziś o tym, że nadużywanie cukru powoduje upośledzenie białka, które buduje struktury naszego organizmu. Finalnie więc może prowadzić do wielu chorób metabolicznych, a także demencji starczej.
Zobacz też: http://www.mordewind.pl/sprzety-kuchenne-niezbedne-w-twoim-domu/