Kminek podobnie jak kumin również należy do rodziny selerowatych. Jest to jednak roślina dwuroczna. Roślina ta jest dość rozpowszechniona, ponieważ naturalny zasięg jej występowania obejmuje wiele państw świata. Kminek można spotkać również w Polsce, najczęściej w stanie zdziczałym, gdzieniegdzie jest uprawiany. Ceniony w ziołolecznictwie ze względu na duże walory zdrowotne, swoje zastosowanie znalazł również w sztuce kulinarnej. Kminek stosuje się przede wszystkim w postaci wysuszonych nasion, które mają lekko piekący, korzenny smak oraz wyrazisty zapach. W naszym kraju przyprawa ta stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, past, potraw z kapusty, potraw smażonych, wypieków oraz dużej ilości zup. Ponadto dodaje się go również do niektórych destylatów, takich jak kminkówka oraz alasz. Co ciekawe, kminek można również jeść w innej postaci niż nasionka. W pierwszym roku wegetacji do spożycia nadaje się również korzeń, który może być przyrządzany i jedzony podobnie jak korzeń marchewki.