Wiele czynników odróżnia kuchnie polską od innych, znanych nam europejskich. Ma ona swoją specyficzną strukturę i uwielbienie dla swojskich, pamiętanych przez naszych dziadków smaków. Jest ona syta, ale nie tłusta, konkretna, ale nie ograniczona i rodzinna, ale nie zamknięta na nowe doznania. Kuchnia polska tworzona była przez lata naszej historii, dlatego tez odnajdziemy w niej wpływy pochodzące od licznych najeźdźców, okupantów, ale także zaprzyjaźnionych, bliskich nam narodów, czy przybyłych na tereny polskie emigrantów. Podobnie można patrzeć na narzędzia kuchenne, które towarzysza nam od setek lat. Pierwotnie wykorzystywały one siłę ludzkich mięśni, a by z czasem przemienić się w roboty o dużej wydajności. Oczywiście zamieniliśmy już dawno moździerze, młynki, deski do krojenia, proste miarki, czy spiżarnie, na wyciskarki, krajalnice i lodówki, ale smak potraw nie uległ tak znacznym przemianom. Nadal jest on kawałkiem naszej pięknej tradycji, która należy pielęgnować. W naszej kuchni mieszają się smaki, które dokładnie określają nas jako kraj znajdujący się w centrum Europy.