Lekkie zupy są potrawami podawanymi głównie w letnią porę roku z uwagi na upał i gorąco, które sprawiają, że apetyt raczej nie dopisuje. W takie upalne dni marzymy tylko o cieniu, chłodnym napoju i lodach. Dlatego właśnie należy podawać lekkie zupki, kiedy się nie chce jeść. Najlepiej podawać je w formie chłodników, kremów czy „czystych” zup. Zupa pomidorowa z odrobiną makaronu, albo lekka zupa warzywna doskonale będą się nadawać na cały posiłek, jakim jest obiad. Latem stosuje się zupy typowo sezonowe takie jak botwinka, szparagowa, czy zupy owocowe. Najlepsze są oczywiście orzeźwiające zupy owocowe takie jak wiśniowe, jabłkowa czy marchwiowa z dodatkiem przecieranego jabłka. Lekkie zupki zazwyczaj nie zawierają zbyt obszernego farszu tak jak kapuśniak, grochówka czy fasolowa, ale za to doskonale zaspokajają pragnienie i wbrew pozorom są sycące. Zupy sezonowe są chyba najsmaczniejsze, w końcu cały rok się na nie czeka, żeby przygotować smaczną i naturalną zupkę ze szparagów czy brokuł.