Herbata matcha – charakterystyka
Matcha to nic innego jak zmielona zielona herbata, która w konsystencji po zaparzeniu przypomina raczej kawę. W dosłownym tłumaczeniu matcha to „herbata w proszku”. W przeciwieństwie do tradycyjnego parzenia zielonej herbaty, pijąc matchę, połykamy także zmielone na pył liście herbaty, czyli najbardziej wartościową część rośliny. Stężenie przeciwutleniaczy jest tak duże, że do przygotowania jednej porcji napoju wystarczy pół łyżeczki proszku zalanego filiżanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Napój mieszamy specjalnym bambusowym pędzlem, który tworzy zieloną piankę.
Herbata matcha – składniki odżywcze
Matcha jest wykonana z wysokiej jakości zielonej herbaty, której liście spożywamy w całości. Dzięki temu zapewniamy sobie dużo bogatsze źródło składników odżywczych niż z wywaru powstałego z wysuszonych liści zielonej herbaty. W matchy znajdziemy niewielkie ilości minerałów i witamin, ale za to bardzo dużo antyoksydantów zwanych polifenolami, które dzięki swoim właściwościom są wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia oraz zatrzymywaniu procesów starzenia się skóry. W dodatku badania przeprowadzone na jednym z występujących w herbacie matcha polifenoli, zwanym EGCG, potwierdziły jego właściwości przyspieszające metabolizm oraz spowolnienie lub całkowite zatrzymanie wzrostu komórek.
Matcha – taka inna, choć zielona
Matchę piją wszyscy. Sportowcy, celebryci, blogerki modowe. Czym różni się od „zwykłej” zielonej? To sproszkowana zielona herbata, ale troszkę inaczej wyprodukowana. Liście krzewów są specjalnie ocieniane. Liście stają się bladozielone i wytwarzają aminokwasy. Dzięki nim herbata jest słodsza i ma pełniejszy aromat. Po zbiorze liście są suszone i przechowywane, by finalnie susz został starty na proszek.
Matcha, a odchudzanie
Wedle najnowszych badań, matcha zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów. Jest też bogatsza w teaninę i aminokwasy. Co więcej, testy kliniczne potwierdziły, że matcha może przyspieszać regenerację po wysiłku fizycznym oraz wzmacniać komórki i układ odpornościowy. Jest więc idealna na czas jesiennych chorób. American Journal of Clinical Nutrition sugeruje ponadto, że matcha może rzeczywiście pomagać w redukcji masy ciała. Codzienne spożywanie tylko filiżanki zielonej herbaty w proszku może mieć działanie prewencyjne i zmniejszyć ryzyko chorób wynikających ze stylu życia, przede wszystkim otyłości.
Zrób to dobrze!
Aby przygotować matchę w tradycyjny japoński sposób, należy wsypać porcję sproszkowanej herbaty do podgrzanej miseczki i zalać wodą o temperaturze około 70°C. Możesz też wykorzystać gotowe mieszanki ziół z matchą. Smak czystego naparu matchy nie zachęca. Dla tych, którzy martwią się walorami samowymi, a raczej ich brakiem, dostępne są na rynku herbaty (Slimtox – www.slimtox.pl). Specjalistyczne mieszanki odpowiednich ziół, skomponowane na bazie matchy, sprawią, że picie zdrowotnego naparu będzie przyjemnością, a i efekty przyjdą szybciej.