Zmienność pór roku naszego klimatu nie zawsze służy realizacji upragnionego urlopowego wypoczynku. Z reguły, letni okres jest tym najpopularniejszym ze względu na pogodę, a zwłaszcza na wysokie temperatury uwielbiane przez większość miłośników wypoczynku. Pragnących spędzać czas wolny gdzieś daleko, na przysłowiowym końcu świata, warto zainteresować miejscami, w których mogliby poczuć się jak w raju. Można z całą pewnością zaproponować jedno z najurokliwszych miejsc gdzie można spędzić fantastyczne wakacje – Tajlandia, to kraj, który potrafi zauroczyć każdego, nawet najbardziej wymagającego turystę. Kraina uśmiechu, potrafiąca ugościć każdą osobę, bez względu na pochodzenie i kulturę. Przede wszystkim, odwiedzana przez większość przybyszów ze świata zachodniego, dla których zderzenie ze skrajnie odmienną kulturą, tradycją i obyczajami, stanowi niezwykłe doświadczenie. Kto raz odwiedził Tajlandię zazwyczaj powraca tutaj więcej razy.
Na uwagę zasługuje pierwsze zderzenie po wyjściu z lotniska. Upał, mogący wydawać się uciążliwy, po dłuższym pobycie staje się naturalnym towarzyszem podróży. Faktem jest, iż miejsc z klimatyzacją jest niezmiernie wiele, zatem wysoka temperatura nie stanowi większego problemu. Nawet można się poświęcić nieco, w zamian otrzymując prawdziwe skarby tajskiej egzotyki. Do nich bezwzględnie należy jedzenie. Kuchnia tajska jest znana i doceniana na całym święcie. Kilka potraw plasuje się w czołówce światowej jako najsmaczniejsze dania na świecie. Pad Thai czy ostra zupa z krewetkami, to zaledwie dwa przykłady z tysiąca smakowitych dań, którymi można się delektować spędzając wakacje w Tajlandii. Smak ostry, kwaśny i słodki, to trzy podstawowe w tej kuchni, bardzo często również mieszane, nadające nieocenione walory smakowe i łechtające podniebienia smakoszy. Nie wszyscy zapewne wiedzą, iż tajskie tradycyjne sosy stanowią prawdziwą kwintesencję i tajniki owej kuchni, znane wyłącznie Tajom. Warto dodać, że delektowanie się tymi smakami oraz aromatami (kuchnię tę również charakteryzuje szeroki wachlarz aromatów) nie musi wiązać się z wysokimi cenami żywienia się. Oczywiście restaurowanie się w hotelach czy bardziej ekskluzywnych restauracjach wiąże się ze sporym uszczupleniem wakacyjnego budżetu. Warto więc doświadczyć smakowo Tajlandię posiłkując się w przydrożnych straganach serwujących oryginalne i świeże jedzenie. Zapachy wędrujące wzdłuż ulic potrafią kusić i nie można się im oprzeć. Koniecznie trzeba popróbować różnych wariantów, gdyż jedzenie to jedna z najważniejszych atrakcji pobytu w krainie wiecznego uśmiechu. Podawane przez uśmiechniętych sprzedawców stanowią jeszcze większy walor smakowy. Trzeba jednak zwracać uwagę na ceny, gdyż miejscowi sprzedawcy widząc zagranicznego turystę, w dodatku zachłannie głodnego, potrafią podnieść cenny. Nie znając języka tajskiego, bardzo trudno wtedy zorientować się co do uczciwości cenowej oferującego smakowite kąski. Cennym byłoby wtedy mieć przy sobie jakiegoś znajomego mieszkańca Tajlandii.