Sernik z gruszkami
Jeżeli jesteś łasuchem i kochasz sernik to koniecznie przeczytaj ten przepis!
Kochane łasuchy sernik z gruszkami rozpływa się w ustach, jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych.
Zabierzmy się do pieczenia:
Składniki:
– 20 dag mąki
– 15 dag masła
– żółtko
– ¼ szklanki cukru
– 60 dag zmielonego twarogu
– 5 jajek
– łyżka ekstraktu z wanilii
– łyżka budyniu waniliowego w proszku
– 3 gruszki
– cytryna
– sól
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością, którą musisz wykonać to umycie gruszki i odłożenie jej do wyschnięcia. Następnie posiekaj 10 dag masła z mąką. Stuknij jajko i przelej białko do jakiegoś pojemnika, a żółtko dodaj do mąki z masłem. Kolejny krok to dosypanie 2 łyżek cukru i szczypty soli. Tak przygotowaną podstawę ciasta zagnieć. Zagniecione ciasto rozwałkuj, wyściel nim formę, nakłuj widelcem i odstaw na 30 minut do lodówki. To sprawi, że ciasto będzie miało okazję do rośnięcia przed pieczeniem.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi, Ty weź cytryną i ją sparz, otrzyj skórkę. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny.
Teraz zajmiemy się pięcioma jajkami, potrzebujemy 5 żółtek, które utrzesz z resztą cukru i masła. Do nich dodaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny i budyń waniliowy w proszku. Całość wymieszaj. Weź mikser, mieszając porcjami dodawaj ser. Białka, które zostały Ci z jajek ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do miski i wymieszaj.
Na nałożonym na formie cieście ułóż gruszki, a następnie zalej je masą serową. Całość włóż do nagrzanego piekarnika. Piec należy ciasto przez 50 minut o temperaturze 180 stopni.