Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek dnia. Jego spożywanie jest bardzo istotne dla naszego funkcjonowania podczas rozpoczynającego się rano dnia. Będziemy przecież kilka – kilkanaście godzin „na nogach”, z pewną porcją wysiłku fizycznego, a także jak najpewniej intelektualnego.
Trzeba zatem zjeść pożywne śniadanie. Wiedzą o tym szczególnie w Wielkiej Brytanii, która jest słynna także i z tego, że tamtejszy, wyspiarski „breakfast” jest bardzo syty. Składa się z jajek na smażonym boczku, z fasoli, chleba tostowego i innych dodatków. Wszystko to łącznie jest na pewno pożywne, ale jednocześnie bardzo duże, obfite, a także ciężkie i tłuste. Najlepiej jednak zjeść coś zdrowego, ale i kalorycznego. Szczególnie gdy jest jest się na diecie warto zapytać siebie, co jeść na śniadanie żeby schudnąć.
Na śniadanie je się często płatki kukurydziane z chudym mlekiem. Dobrym pomysłem są też płatki owsiane z mlekiem, gotowane, czyli popularna owsianka. Niektóre płatki mieszane są z kilku rodzajów (owsiane, gryczane, kukurydziane itd.) oraz mają różne cenne dodatki, takie jak żurawina, rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, suszone owoce, na przykład egzotyczne.
Bardzo dobrą ideą przy odchudzaniu się jest jedzenie jajek na śniadanie. Mogą to być jajka gotowane – na miękko lub na twardo. Nie należy przesadzać z majonezem oczywiście. Warte uwagi są omlety. Do ich przygotowania oprócz jajek wykorzystuje się także czasem odrobinę jogurtu.
Sam jogurt to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla osoby odchudzającej się. Jest bowiem chudy.