Słodkie przepisy są doskonałe w wielu sytuacjach. Szczególnie dobrze zaś, potrafią nam poprawić nastrój i doprowadzić do dużego stopnia zadowolenia. Dlatego też, warto uwzględnić choć raz na jakiś czas dobre desery w swojej kuchni. A jednym z przykładów dobrego, prostego i niestandardowego deseru jest z całą pewnością tiramisu. Ten włoski deser, którego nazwa oznacza po polsku ni mniej, ni więcej, jak „weź mnie”, przyrządza się z prostych składników: jajek, cukru, sera mascarpone, biszkoptów, kakao oraz kawy i odrobiny rumu. Jak to wygląda w praktyce? Żółtka jaj ubić należy trzeba z cukrem na gładki i kremowy kogel mogel, a potem dodać do niego mascarpone i miksować na pełnych obrotach przez kilka, a nawet kilkanaście minut. Następnie należy przygotować sobie podłużne biszkopty i zaparzyć świeżą mocną kawę. Do kawy dodać warto odrobinę likieru migdałowego, bądź też rumu, czy innego wysokoprocentowego alkoholu. Biszkopty maczamy w kawie, nakładamy na nie krem, a na koniec wszystko posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.