Sporo osób zastanawia się, czym zastąpić bułkę tartą, która wchłania bardzo sporo tłuszczu, przez co danie robi się ciężkostrawne, a tu nagle okazuje się, że jest kilka sprawdzonych zamienników, niektóre z nich każdy ma na wyciągnięcie ręki.
Pierwszym takim sposobem mogą być – zmielone płatki owsiane.
Płatki te rozdrabnia się blenderem, panierka jest bardzo chrupiąca i nie przypala się tak łatwo jak bułka tarta. Taka panierka z płatków jest idealna do kotleta schabowego jak również fileta z kurczaka.
Dla zwolenników bezglutenowej diety polecana jest panierka z płatków kukurydzianych, jest to zapewne zdrowszy i tańszy zamiennik bułki tartej bezglutenowe.
W przypadku kotletów mielonych i pasztetów dobrze sprawdzą się ugotowane i zmielone kasze, które zawierają wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych.
Bułkę tartą możemy zamienić też na zmielone orzechy, nasiona sezamu, słonecznik, siemię lniane (może być użyte w całości lub zmielone) czy też pestki dyni. Zawierają one bowiem wiele minerałów i witamin.
Jeśli lubimy orientalne smaki, możemy zamiast bułki tartej dodać wiórki kokosowe.
Jednak najprostszym sposobem jest samemu zmielić grahamkę czy kawałek chleba razowego.
Niektóre osoby zamiast bułki stosują zwykłą mąkę pszenną jednak uważam że, lepszym rozwiązaniem są np. przyprawy i zioła, wystarczy posmarować mięsko oliwą i posypać przyprawami.
Przedstawię teraz kilka pomysłów, pierwszy z nich to przepis na rybkę w panierce z płatków migdałowych.
Potrzebne nam będą 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów, jajko, sól i pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka papryki ostrej i 500 g fletów z dorsza czy miruny.
Przyrządzanie jest bardzo proste, mianowicie mieszamy bułkę tartą z papryką i migdałami. Następnie filety z ryby posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w panierce.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Kolejny przepis to filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych.
Potrzebujemy:
4 filety z kurczaka
jajko
mąkę
niecała szkl. płatków kukurydzianych
sól i pieprz, zioła
Kotlety rozbijamy, doprawiamy do smaku, obtaczamy w mące, jajku i rozdrobnionych płatkach. Smażymy na tłuszczu przez około 15 minut.